Seppe&Lobke Beeton.jpg

Isabella Beeton: Resurrection 

 

“TOAST SANDWICH

Ingrediënten: Dunne koude toast, dunne sneetjes brood en boter, peper en zout naar smaak.

Werkwijze: Plaats een heel dun stuk koud geroosterd brood tussen 2 sneetjes dun brood met boter, voeg peper en zout toe.”

 

De Britse Isabella Beeton was de eerste schrijfster die een kookboek schreef met een ingrediëntenlijst. Alleen bulkt haar ‘Book of Household Management’ van de stompzinnige recepten. Ze laat je je pasta twee uur koken, maakt soep met hele schildpadden of gaat zich in bovenstaand citaat te buiten aan maaltijden als ‘crackers for the poor’. Ze plagieerde het merendeel van haar recepten, waardoor ze in haar boek verschillende keren van geslacht wisselt. Toch werd haar boek een bestseller en verleende het haar voor de rest van haar korte leven een hoog aanzien in de Engelse burgerij. Beeton was een pionier in marketing. Ze commercialiseerde huiselijkheid en verenigde 'mens’ en ‘merk’ tot één geheel.

 

In deze voorstelling gaan Lobke en Seppe aan de slag met het kookboek en de tragische biografie van Isabelle Beeton om een absurde voorstelling op het toneel te brengen. Geïnspireerd door het werk van Duda Paiva starten ze vanuit zelfgemaakt poppen om zo in hun gekende groteske stijl een wereld op te bouwen met taal en beeld.

Credits

Van en met: Seppe Decubber & Lobke Leirens 

met dank aan: Simon Allemeersch, Edith Cassiers, Maxime Rouquaert, Brakke Grond, Cc De Werf Aalst

Deze voorstelling gaat in première in maart 2022 (CC De Werf, Arenberg, CC Ronse,...)

Praktisch

Geschatte duurtijd: 60'

vanaf maart '22