top of page
4 (c) Jan Opdekamp.jpeg

Catharsis
Eva Binon & Jason Dousselaere

/

  • Website
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

In een wereld waar tegenstellingen tussen mensen beladen zijn door het gewicht van geschiedenis gaan twee spelers op zoek naar de mogelijkheid tot catharsis, ook wel emotionele zuivering. Wat is het waanzinnig louterend feest voor het universum, het publiek en tenslotte voor deze twee eenzame figuren? 

De makers vinden een handlanger in De vertellingen van Duizend-en-één-nacht waarin Sheherazade de sultan intelligent van de waanzin verlost. Ze verleidt hem nacht na nacht met een nieuw verhaal. Zo ontsnapt ze aan haar eigen dood en voorkomt ze die van de vele bruiden na haar. Ook Binon en Dousselaere dwingen door een grillige stroom aan verhalen een vrolijke wedergeboorte af voor het publiek en zichzelf. Door het vertellen en hervertellen proberen ze onze wereld vorm te geven, te begrijpen, te bedwingen maar zich er ook van te bevrijden. 

In hun wilde raamvertelling komen tal van thema’s aan bod. Wat is vergeving? Hoe komt men tot vernieuwing? Wat is wraak? Is het nodig om alle schulden te wissen? Hoe kunnen we afstand nemen? Welk offer willen we brengen? Is het mogelijk om los te komen van onze eigen geschiedenis, de cyclus van gezamenlijke of individuele identiteit? En wilt u dat? 

Catharsis legt haar helende vinger op oude en moderne problemen.

 

Over de makers

Eva Binon is theatermaker en actrice en Jason Dousselaere is muzikant (The Violent Husbands, Teddiedrum) en theatermaker. Ze delen een ontzag voor de glorieuze, tot falen gedoemde mens. Ze kijken vol verwondering naar de wereld die meer en meer door de mens beheerst lijkt te zijn. Dat besef vervult hen met trots, angst en mededogen. Hun favoriete antwoord is humor. Samen maakten ze eerder Pygmalion en bouwen met Catharsis verder aan een drieluik. Met deze nieuwe voorstelling willen ze het begrip catharsis herdenken.

 

Credits

Tekst, concept en spel: Eva Binon, Jason Dousselaere 

Coaching Elisa Demarré, Marijke Pinoy 

Decor Jan Palinckx, Sam Declercq 

Lichtontwerp Lucas Van Haesbroeck 

Muziek Jason Dousselaere 

Productie Frieda, Nona 

Met steun van de Vlaamse overheid, De Grote Post, KVS, Eubelius, CC De Schakel, CAMPO

 

Pers

'Als je het mij vraagt: ‘Catharis’ brengt een humoristische hulde aan de tragiek van ons bestaan. Ieder falen, elke mislukking wordt uitvergroot, tot ze lachwekkend wordt. De twee fabulanten vervormen existentiële feiten tot dolkomische en fantastische verzinsels. Ze tonen zo op kostelijke wijze dat het leven gedoemd is te falen, dat verwachtingen er vooral zijn om niet ingelost te worden. Maar vooral, dat het leven daarom niet minder mooi is. Dat lijkt me de kern van de voorstelling, de emotionele zuivering waar ze naar op zoek waren. Onwillekeurig kan je niet anders dan denken aan het bekende adagium van Samuel Beckett: ‘Try again. Fail again. Fail better.’ Of voor zij die het liever wat minder highbrow hebben, de woorden van Jon Bon Jovi: ‘It doesn't make a difference if we make it or not’.  - (Pzazz)

"Ondanks die onconventionele narratieve insteek, schetsen Dousselaere en Binon de absurde wereld met een ongelooflijk gevoel voor ritme en spanningsbogen. Het duo is trouwens een absoluut genot om naar te kijken. Het spelplezier druipt, spat, kronkelt en springt over de scène. Niet alleen in hun voordracht, maar ook fysiek zijn ze ongelooflijk op elkaar ingespeeld. De spelers bewegen zich met hun taal en fysiek als een energetische kracht door de verhalen heen, als waren ze niet in staat de woorden tegen te houden, ook al zouden ze dat willen." - (recensie Etcetera)

Booking:

kobe@reik.be

Catharsis
bottom of page