top of page
Dag4.jpg

Dag 4

Op dag 4 plaatst een god licht in het hemelgewelf. Op het einde van de 19de eeuw ontwerpen uitvinders de gloeilamp. Niet veel later verklaart een filosoof de god van het natuurlijke licht dood. In 2021 verwonderen drie mannen zich over de fenomenen die ontstaan uit de wisselwerking tussen zon en omgeving en de manier waarop wij het licht naar onze hand proberen zetten. De fundamenteel menselijke zoektocht naar het temmen van de natuur willen zij laten zien door haar zelf te ondernemen.

Decorontwerper Jan Palinckx, theatermaker Patrick Vervueren en beeldend kunstenaar Brecht Heytens pogen de omstandigheden waarin de natuurlijke lichtfenomenen ontstaan na te bootsen en hopen daarmee, samen met een publiek, het ontstaan van nieuwe lichtfenomenen te kunnen ontdekken. Met staal, plexiglas en artificieel licht bouwen zij een mechanische installatie op-, om- en af. Er ontstaat een choreografie tussen mens en mechaniek. Een spel met licht, lijnen, vlakken, kleur en perspectief. Een beweging die refereert naar het natuurlijke licht. Een sacrale ruimte waar licht als universele taal centraal staat.

Het project situeert zich op het raakvlak tussen theater en beeldende kunst en wordt gepresenteerd als een lichtsculptuur met een theatrale spanningsboog. Het is autonoom/ zelfvoorzienend en wordt in situ opgebouwd op verschillende locaties – binnen of buiten.

Credits

Van en met Brecht Heytens, Jan Palinckx en Patrick Vervueren.

Met dank aan: Archipel Antwerpen en EXPAND(ed), een traject van Cas-co en MaakLeerPlek Leuven

Première in Archipel, Antwerpen (Loods ‘De Grootte’) – 1, 2, 3 juli 2021 (premièrereeks), Biënnale van België – juli/ augustus 2021 (1 opvoering), Schouwburg Kortrijk – september/ oktober 2021, CC De Ververij, Ronse – september/ oktober 2021, Cinema Plaza Duffel – september/ oktober 2021 en Festival van de architectuur, Oostende – 15 oktober 2021

Praktisch 

60' 

locatietheater

bottom of page